Dienstverlening

  • Algemene diergeneeskunde
  • Cat Friendly
  • Curatieve diergeneeskunde
  • Endoscopie
  • Labo
  • Medische beeldvorming
  • Operaties
  • Spoed
  • Voedingsadvies
  • Pup4life

Algemene diergeneeskunde

Bij ons kan u terecht voor preventieve diergeneeskunde. Wat verstaan wij daar nu onder? 
We voorzien graag een algemene controle van jullie huisdier, dit doen we liefst jaarlijks. Dat wil zeggen dat we zijn/haar algemene conditie gaan nakijken, oa. het gewicht, hart, tanden, vacht en nagels kijken we dan na. 
Dat zorgt ervoor dat we eventuele aandoeningen sneller gaan opmerken indien we een verschil zien ten opzichte van de vorige jaarlijkse controle.
Tijdens deze controle controleren we ook hun paspoort. Zo kunnen we meteen zien of er nog vaccinaties nodig zijn, die kunnen dan tijdens de controle gezet worden.

Hebben jullie binnenkort een vakantie gepland met jullie huisdieren? Dan kijken we ook na of hij/zij in orde is om mee naar het buitenland te gaan. De Rabies of hondsdolheid vaccinatie is zeer belangrijk wanneer je de grens oversteekt. Daarnaast zijn eventuele anti-parasitaire middelen aan te raden. Spreek ons gerust aan als je een reis naar het buitenland hebt gepland of bel voor een afspraak. Dan kijken we samen met jou of alles in orde is en kan je met een gerust hart op vakantie!

Cat Friendly

Bij het ontwerp van onze nieuwe praktijk hebben we rekening gehouden met de wensen van de kat. 
Zo hebben we een aparte wachtruimte voorzien, hier mogen enkel katten en hun baasjes wachten. Zo voorkomen het contact tussen katten en honden. 

Ook bij de inrichting van de kattenconsultatie ruimte hebben we rekening gehouden met hun wensen. 

Voor meer info over onze cat friendly faciliteiten klik hier.

Curatieve diergeneeskunde

Als jouw huisdier last van bepaalde klachten zoals: meer drinken, sufheid, diarree of andere symptomen, dan helpen we je graag verder om te achterhalen wat hiervan de oorzaak is. Op consultatie kijkt de dierenarts jouw huisdier algemeen na. Daarnaast stelt de dierenarts vragen om een beter beeld te vormen van het probleem. Indien nodig, wordt hierna verder onderzoek ingepland, dit wordt gebeurt altijd in overleg met de eigenaar.

Onze praktijk beschikt over een eigen labo waar we microscopie, urine-, stoelgang- en bloedonderzoek uitvoeren. Hierdoor kennen we ook snel de resultaten. Ook echo’s, endoscopie en het nemen van RX foto’s zijn soms nodig om een diagnose te stellen.

Endoscopie

Met de endoscoop kunnen we met een camera de binnenkant van verschillende organen bekijken zoals bijvoorbeeld: de maag, de dikke en dunne darm en de longen. Dit kijkonderzoek heeft als voordeel dat er geen snede moet gemaakt worden. Hierdoor zal uw huisdier sneller herstellen. Indien nodig kunnen we biopten en swabs nemen voor cytologisch en histologisch onderzoek. Endoscopie wordt aanvullend ingezet bij dieren waarbij andere onderzoeken nog geen sluitende diagnose hebben gegeven.

Endoscopie is een algemene term voor kijkonderzoeken. De onderzoeken die wij uitvoeren zijn:

  • Gastroscopie (bekijken van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de dunne darm)
  • Coloscopie (bekijken van de dikke darm)
  • Rhinoscopie (bekijken van de binnenzijde van de neus)
  • Bronchoscopie (bekijken van de luchtwegen en longen)

Labo

Bloedonderzoek

Als jouw huisdier niet lekker in zijn vel zit, kan een bloedonderzoek de volgende stap zijn. Het kan ons verder helpen om een diagnose te stellen of bepaalde ziektes uit te sluiten. Ook voor oudere dieren kan een bloedonderzoek zeker nuttig zijn om ouderdomskwalen tijdig op te sporen. Veelvoorkomende ouderdomskwalen zijn: nier -en schildklierproblemen en suikerziekte. Dankzij onze moderne bloedanalyse toestellen, zijn de resultaten snel beschikbaar.

Urine-en stoelgangonderzoek

Naast een bloedonderzoek, is het ook mogelijk om een urine- en stoelgangsonderzoek bij ons te laten uitvoeren. Onze praktijk heeft stoelgang- en urinepotjes ter beschikking die je kan afhalen aan de balie. De urine of stoelgang kan je zelf binnenbrengen tijdens onze balie uren, deze is liefst zo vers mogelijk. Indien nodig wordt de stoelgang of urine opgestuurd naar het labo voor verder onderzoek.

Als jouw viervoeter klachten vertoont zoals bijvoorbeeld: veel drinken, in huis plassen, vele kleine plasjes,… adviseren wij om urine binnen te brengen. We controleren de dichtheid van de urine, maar ook afwijkingen zoals bloed of suiker in de urine worden opgespoord via de stick. Daarnaast bekijken we de urine onder de microscoop. Zo kunnen we kristallen en andere cellen opsporen.

Een stoelgangsonderzoek wordt aangeraden als de ontlasting abnormaal is. We beginnen het onderzoek met een Giardia test. Dit is een besmettelijke darmparasiet die regelmatig voorkomt. Daarna wordt de stoelgang microscopisch bekeken om wormeneieren en andere ongewenste bewoners op te sporen.

Medische beeldvorming

Voor het stellen van een juiste diagnose, is het soms nodig om verder onderzoek te laten uitvoeren. We beschikken over een echo- en RX toestel. Dit onderzoek gebeurt meestal onder een lichte sedatie om jouw huisdier comfortabel te houden. Zo kunnen wij ook nauwkeurig te werk gaan. De RX of echobeelden worden achteraf besproken met de eigenaar.

Radiografie

Een radiografisch onderzoek wordt ingezet om de botstructuren en inwendige organen te bestuderen. Afhankelijk van de klachten, kan er een foto van onder andere de borstkas, buik of ledematen genomen worden. Als je vermoed dat jouw huisdier een vreemd voorwerp heeft opgegeten, kunnen we dit meestal snel bevestigen aan de hand van een RX foto of een echo. Bij een dracht is het mogelijk om via röntgenfoto het aantal pups of kittens te tellen. Bij hartpatiënten kijken we naar de grootte van het hart en het omliggende longweefsel.

   

Echografie

Echografie is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van ultrasone geluidsgolven om de organen in beeld te brengen. Met behulp van een echo kan er een gedetailleerd beeld gemaakt worden van het hart, buikorganen, pezen en spieren. Hierdoor kan de dierenarts onder andere: vocht in de buikholte, cysten, gezwellen, grootte en doorbloeding van een orgaan of steenvorming in de blaas, galblaas of nieren vaststellen. Indien nodig doet de dierenarts een punctie van het orgaan en stuurt deze op naar het labo. Bij vermoedens van hartproblemen, wordt er een echocardio aangeraden. Een echocardiogram geeft meer informatie over de werking van het hart. Dit gebeurd staande en hiervoor is geen verdoving nodig. De verdere behandeling en opstart van medicatie gebeurt in samenspraak met de eigenaar.

Operaties

Je kan bij ons ook terecht voor verschillende operaties zoals weke delen chirurgie, castratie/sterilisatie, verwijderen van een vreemd voorwerp, botchirurgie, etc.
We bespreken dit altijd tijdens een consultatie of een telefoongesprek waarop je moet letten zodra je een operatie vast legt.

Daarnaast hebben we ook de mogelijkheid om jullie huisdier te hospitaliseren indien dit aangewezen is.

Spoed

Bij spoed kan je het beste meteen bellen op 011/87 30 70. We maken dan tijd om je huisdier meteen na te kunnen kijken.
Bel ons altijd voor een spoedgeval, ook als je al onderweg bent, zo kunnen wij de nodige materialen voor het onderzoek al klaar maken.

Voedingsadvies

Afhankelijk van oa. de mate van beweging per dag van je huisdier en zijn/haar leeftijd moet je hond/kat moet je aangepaste voeding geven. We helpen jullie graag met deze zoektocht door de wereld van de huisdierenvoeding.

Pup4life

Ben je er over aan het denken om een puppy in huis te nemen? Dan helpen we je graag bij zoektocht naar een goede fokker!
Weet je nog niet welk ras het best bij jou past? Ook dan helpen we je graag met de zoektocht naar het geschikt ras!

Pup4life is een project opgericht door de Limburgse dierenartsen om toekomstige eigenaars te ondersteunen in deze leuke zoektocht. 
Op de website vind je alvast een vragenlijst die je kan invullen om te weten te komen of de fokker betrouwbaar is, zo ben je al wat meer zeker dat je geen puppy bij een broodfokker koopt.

Bezoek de website.

Terug naar de Homepagina